Χαρδούβελης: Στα σκαριά οι φορολογικές ελαφρύνσεις

2014-08-26 08:42


Αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία αξιολόγησης της τρόικας που ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Σε συνάντηση που είχε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, τόνισε ότι  στη συνάντηση του με την  οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Απαντώντας στην έκκληση των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου για άμεση οικονομική ανάσα στην αγορά με μια «φορολογική άνοιξη» το φθινόπωρο, ο υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προτεραιτότητα στις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ, και ήδη έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό φορολογικών ελαφρύνσεων, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Στη συνάντηση εφ' όλης της ύλης με τον υπουργό ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καρανίκας, επισήμαναν πως η κατάσταση στην αγορά χρήζει άμεσης οικονομικής «ανάσας».

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο και οι προτάσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που συμπεριλαμβάνουν επιγραμματικά τα εξής: υπερφορολόγηση επιχειρήσεων, φορολογία φυσικών προσώπων & τεκμήρια διαβίωσης, προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος Επιχειρήσεων, τέλος επιτηδεύματος, Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, εκλογίκευση προστίμων και συνεπειών προς τους υπόχρεους, αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ, ισχύς του μέτρου της συλλογής αποδείξεων και στους ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του ειδικού φόρους στο πετρέλαιο και των τελών κυκλοφορίας, αξιοποίηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών και ΕΤΕΑΝ, αποκατάσταση αδικιών και λαθών ΕΝΦΙΑ.

Ο πρόεδρος και ο γγ της ΕΣΕΕ αναφέρθηκαν στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει ήδη προτείνει η Συνομοσπονδία για τους μικρομεσαίους της αγοράς και αφορούν:

1) Μείωση κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και κατάργηση από το 2016.

2) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 26% και 33% στο 20% για τη χρήση του 2015 και στο 15% για το 2016.

3) Αποκλιμάκωση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33% και μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από το 32% σε 30%.

4) Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και εφαρμογή του στην οικοδομή και την ακτοπλοΐα.

5) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες με μηδενικά έσοδα και μείωση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στα προηγούμενα επίπεδα.

6) Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχικά στα 9.550 και σταδιακά στα 11.500 ευρώ και καθορισμός πλαφόν έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα.

7) Επαναπροσδιορισμός ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη καθώς και για μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα.

Ο κ. Κορκίδης ζήτησε από τον υπουργό ανοικτή γραμμή συνεργασίας με ειλικρινή διάλογο, στις δύσκολες και αναγκαίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Τέλος, επισήμανε ότι το φετινό φθινόπωρο θα πρέπει να φέρει «φορολογική άνοιξη», διαφορετικά ακόμη και οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς θα αναγκαστούν να διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές με αβέβαια αποτελέσματα.

268/2014
Πηγή: www.news.gr