Οδηγός επιβίωσης: Τι πρέπει να κάνετε μέχρι το τέλος του χρόνου

2014-12-22 09:20

 

Πώς θα αποφύγετε τα βαριά πρόστιμα και τις κακοτοπιές της εφορίας; Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους; Πώς θα γλιτώσετε από φόρους που δεν πρέπει να πληρώσετε; Ποιες προθεσμίες δεν πρέπει να χάσετε. Ο οδηγός επιβίωσης για όσα πρέπει να δεν πρέπει να κάνουμε μέχρι να αλλάξει το έτος, έχει ως εξής:

1.Να πληρώσετε εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας αν είστε αποφασισμένοι να κρατήσετε σε κυκλοφορία το αυτοκίνητό σας για ολόκληρο το 2014. Και αυτό διότι αν περάσει η προθεσμία, θα πληρώσετε τα διπλά. Το γεγονός ότι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια οδηγοί δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση τόσο για την πληρωμή των τελών όσο και για την κατάθεση των πινακίδων. Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι στις τράπεζες θα επικρατεί το αδιαχώρητο στις έξι ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Προτιμήστε το e-bankingγια να μην ταλαιπωρηθείτε και την πληρωμή με πιστωτικές κάρτες αν θέλετε να εξασφαλίσετε δόσεις
2.Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας παρά μόνο το καλοκαίρι, μπορείτε να καταθέσετε τις πινακίδες σας τώρα. Θα σας δοθεί η δυνατότητα να τις πάρετε πίσω το καλοκαίρι, πληρώνοντας τα μισά τέλη κυκλοφορίας. Έτσι, θα εξασφαλίσετε έκπτωση ακόμη και πάνω από 50%.
3.Προσοχή στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών. Οι συναλλαγές του 2013 θα πρέπει να δηλωθούν μέχρι την 31/12/2014. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόστιμο θα είναι πολύ τσουχτερό.
4.Αν μπορείτε πληρώστε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οκτωβρίου και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ. Σε διαφορετική περίπτωση θα φορτωθείτε προσαύξηση 10% επειδή θα συμπληρώνεται το δίμηνο από τη στιγμή που η οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη
5.Μια καλή ιδέα είναι να ρυθμίσετε τα χρέη σας με τις 100 δόσεις ή να μεταφέρετε τις οφειλές σας από τη ρύθμιση των 12 ή των 48 δόσεων στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Και αυτό διότι είναι εξαιρετικά πιθανό ότι από τις αρχές του χρόνου –ύστερα και από πιέσεις της τρόικας- θα υπάρξουν επώδυνες αλλαγές που θα στερήσουν από χιλιάδες οφειλέτες το δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση.
6.Βρείτε έναν τρόπο να ασφαλίσετε το όχημα σας. Μετά τις πολιτικές εξελίξεις είναι βέβαιο ότι η όποια κυβέρνηση θα βγει …παγανιά για να μαζέψει έσοδα. Το να στείλει ειδοποιητήρια στους οδηγούς με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα προκειμένου αυτοί πέρα από την ασφάλεια να πληρώσουν και το παράβολο των 250 ευρώ, θα είναι ένα μέτρο που με …ευχαρίστηση θα υλοποιήσει η όποια νέα κυβέρνηση καθώς φέρνει λεφτά και δεν έχει πολιτικό κόστος (θα μας πουν ότι μας προστατεύουν και από πάνω)
7.Αν έχετε εισοδήματα από ακίνητα αλλά ο ενοικιαστής δεν σας πλήρωσε ενοίκια, καλό θα είναι να πάτε να δηλώσετε την εκχώρηση των ενοικίων στην εφορία μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι, θα απαλλαγείτε από την υποχρέωση να πληρώσετε φόρο κατ’ ελάχιστον 11 % επί του ύψους των ενοικίων που δεν έχετε εισπράξει.
8.Νέα παράταση για τη διόρθωση του Ε9, δεν θα υπάρξει. Γι’ αυτό πρέπει να εκμεταλλευτείτε την νέα προθεσμία για να διορθώσετε λάθη και παραλείψεις, ειδικά αν αυτά σας κοστίζουν σε ΕΝΦΙΑ 

www.fpress.gr