Κρύβει παγίδες η συλλογή αποδείξεων δαπανών για το 2014

2013-12-27 08:22

Σε παγίδα για τους φορολογούμενους μπορεί να εξελιχθεί η μείωση του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων από το 2014.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι το νέο σύστημα θα προβλέπει λιγότερες αποδείξεις σε σχέση με το τρέχον έτος και θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος. Ωστόσο, σημειώνει ότι ι αποδείξεις θα είναι στοχευμένες και θα πρέπει να προέρχονται από κατηγορίες επαγγελμάτων που είναι ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. 

Με απόφαση του υπουργείου το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι πέφτει από το 25% του εισοδήματος σε μόλις 10%. Αν το ποσό των αποδείξεων είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. 

Με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις για παράδειγμα από συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους, γιατρούς, μπαρ και ταβέρνες. Αντίθετα, δεν θα μετρούν στην εφορία αποδείξεις όπως η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ασφάλιστρα, ηλεκτρικό ρεύμα, δημοτικά τέλη, τέλη κυκλοφορίας, ενοίκια, εισιτήρια λεωφορείων τρένων κ.λπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για πολλά νοικοκυριά, ίσως τα περισσότερα, οι δαπάνες που κάνουν κατευθύνονται ως επί το πλείστον στα σούπερ μάρκετ και γενικότερα σε είδη πρώτης ανάγκης. Οπότε θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Δηλαδή ένας μισθωτός με δύο παιδιά πιθανόν να μην συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις. Πόσω δε οι συνταξιούχοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων καταναλώνουν τα απολύτως απαραίτητα.

 

Πηγή: Newsbeast.gr